Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Pleasure vs Desire


what do we do with our pleasure?
Michel Foucault speaks about... To speak about pleasure is vulgar if you want to be sophisticated you have to speak about desire!! Why and the problem of desire became so important at what extent inside which limits we are the civilisation where the problem of desire become much more important than the problem of pleasure what is the reason we recognise ourselves as object of desire and not as agents of pleasure

2 σχόλια:

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Με μπερδεύει ο Φουκώ. Άσε που δεν καταλαβαίνω τα μισά λόγω προφοράς!
Μα υπάρχει διαχωριστική γραμμή που απομονώνει την επιθυμία από την ευχαρίστηση? Δηλαδή, έχει πρακτικό νόημα να εστιάζω στην επιθυμία και να αγνοώ την ευχαρίστηση? Ή αντιστρόφως, έχει κάποια αξία για ένα νοήμον όν να βιώνει την ευχαρίστηση χωρίς να συνειδητοποιεί (όχι απαραίτητως την ίδια χρονική στιγμή) την επιθυμία του?

Η αναγνώριση της επιθυμίας ειναι μια πράξη αυτογνωσίας. Η αναγνώριση και το βίωμα της ευχαρίστησης ειναι μια πλημμύρα αισθητηριακών εισόδων, που ειναι τελικά το ίδιο ενεργητική όσο και η πορεία της αυτογνωσίας μέσω της λογικής.

Ο μόνος λόγος που βλέπω γιατί να "βασανίζεται" κανείς μ αυτά είναι αν ο προσδιορισμός της Επιθυμίας γινεται αυτοσκοποπός χωρίς όμως βιωματικό χαρακτήρα, χωρίς δηλαδή να μετασχηματίζεται σε Ευχαρίστηση. Ε, ναι, εδώ ο Χριστιανισμός (ο αληθινός ή ο παρερμηνευμένος, δεν ξέρω...) φαίνεται πως έχει βάλει το χεράκι του.

Αλλο ζήτημα ειναι οι σχέσεις εξουσίας που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων. "Ξέρω τι θέλεις και δε στο δίνω" η ακύρωση της ευχαρίστησης γιατί οι επιθυμίες δεν συμβαδίζουν.

Και για πες μου για την περιφημη resistance σου?! Πόσο μεσολαβεί μεταξύ επιθυμίας και ευχαρίστησης? Θέλει κι αυτή την τέχνη της, ε?

piece de resistance είπε...

αχ αγαπητη σοκολατα τωρα καταφερα να σου απαντησω μετα απο περιπλανησεις και απομακρυνσεις ειδα και το μπλογκ σου και χαρηκα που σε γνωρισα εχω τομους να σου πω ποσο μεσολαβει μεταξυ επιθυμιας και ευχαριστησης και εχω βρει και τροπους να διερχομαι των σκοπελων ενιοτε... δεν πιανουν παντα..δανειστηκα εδω τον Φουκω για να τα πει πιο πολυ ως εκκινηση διαλογου και πιστευω οτι τα βαζεις πολυ καλα τα ζητηματα..φιλια